این استان محل کارخانههای بزرگی مثل سپاهان و ذوبآهن است و معادن بسیار زیادی دارد. به علاوه، اهمیت آن در بخش گردشگری و تورسیم سبب شده است که در بخش خدمات نیز نیاز بالایی به جذب نیروی انسانی داشته باشد. البته بخش کشاورزی این استان نیز خیلی ضعیف نیست ولی در سایهی بخشهای صنعت و خدمات قرار دارد.
استان اصفهان و به خصوص مرکز آن یعنی شهر اصفهان یکی از قطب اصلی گردشگری و توریسم در کشور است. بخش زیادی از نیروی کار این استان در بخش خدمات و در کسبوکارهایی مثل هتلداری، آژانسهای مسافری و ... فعالیت دارند.
استان اصفهان با آثار و ابنیه تاریخی فراوان و بیش از ۹ هزار واحد صنعتی و تولیدی و حدود یک میلیون کارگر، یکی از قطبهای صنعتی و گردشگری کشورمان به حساب میآید و فرصتهای استخدام و کاریابی اصفهان در این صنایع بیشتر از بقیه است. این استان بیش از ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و سهم آن در صنعت کشور ۱۱%، در بخش سرمایه گذاری ۱۰% و سهم آن در اشتغال صنعتی ۸% بوده است.
اگر تحصیلات بالایی در گرایشهای مختلف مهندسی یا تحصیلاتی مرتبط با توریسم و گردشگری مثل هتلداری داشته باشید، پیدا کردن کار در این استان و به ویژه در خود شهر اصفهان نباید برای شما دشوار باشد. با این حال، این شهر از گرانترین شهرهای ایران محسوب میشود.
آمار بیکاری و شانس استخدام در استان اصفهان چقدر است؟
پیش از ورود به این بحث باید تعریف دقیقی از شاغل و بیکار داشته باشیم.
در قانون کار جمهوری اسلامی ایران تعریف عجیبی برای فرد شاغل وجود دارد: به کسی که حداقل یک ساعت! در هفته کار کند، شاغل میگویند!!! همچنین افرادی که بدون حقوق برای یکی از اعضای خانواده کار میکنند، کارآموزانی که در دوره کارآموزی فعالیت میکنند، محصلینی که در هفته مرجع کار کرده و تمام افرادی که در نیروهای مسلح به صورت کادر موقت یا دائم مشغول خدمت بودهاند در گروه افراد شاغل قرار میگیرند.
بیکار نیز به کسی گفته میشود که بیش از پازنده سال سن داشته و دارای یکی از شرایط زیر باشد:
- در هفته مرجع و آمارگیری فاقد کار باشند.
- در هفته مرجع و سه هفته قبل از آن جویای کار باشند.
- در هفته مرجع و با هفته بعد برای اشتغال و استخدام، آماده به کار باشند.
نرخ بیکاری از نسبت جمعیت بیکاری به جمعیت فعال (شامل شاغل و بیکار) به دست میآید و برای بررسی و ارزیابی شرایط اقتصادی و معیشتی هر استان مورد استفاده قرار میگیرد.
بررسی نرخ بیکاری جوانان ۱۵ الی ۲۴ ساله نشان میدهد که ۲۳٫۶ درصد از این جمعیت، بیکار بودهاند. البته این شاخص در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری به نسبت نقاط روستایی بیشتر بوده است. بررسی روند نرخ بیکاری جوانان ۱۵-۲۴ ساله نشان میدهد که این رقم به نسبت زمستان ۹۸ حدود ۲٫۱ درصد کاهش داشته است. اگر آمارهای مربوط به نرخ بیکاری استان اصفهان را در سالهای گذشته مرور کنیم متوجه میشویم که این نرخ از سال ۹۲ تا به حال با فراز و نشیبهای زیادی روبرو بوده است. به گفته کارشناسان این تغییر و تحولات عمدتا به خاطر عواملی مثل جریان آب زاینده رود، خشکسالی، مهاجرت، رکود یا رونق واحدهای صنعتی و بخش کشاورزی و همینطور اجرای برنامههای اشتغالزایی در استان اصفهان بوده است.
تایج آمارگیری نیروی کار اصفهان که در زمستان ۹۹ انجام شده نشان میدهد که نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر، برابر با ۴۰٫۹ درصد بوده است. همچنین نرخ مشارکت اقتصادی زنان در مقایسه با مردان در مناطق شهری نسبت به مناطق روستایی کمتر بوده است. با مقایسه این آمار با شاخص مشارکت اقتصادی در سال گذشته متوجه میشویم که این شاخص حدود ۱٫۵ درصد کاهش داشته است.
نسبت اشتغال و استخدام اصفهان در بهار ۹۹ نیز نسبت به مدت مشابه در سال گذشته با کاهش همراه بود و از ۴۱٫۲ به ۳۶٫۳ درصد رسید. لازم به ذکر است منظور از نسبت اشتغال، نسبت جمعیت جمعیت شاغل بالای ۵ سال به کل جمعیت در سن کار است.
همچنین بررسی وضعیت اشتغال در بخشهای عمده اقتصادی نشان میدهد که برخی بخشها بیشترین سهم اشتغال و فعالیت اقتصادی را به خود اختصاص دادهاند. به این ترتیب، بخش خدمات با ۵۰٫ درصد بیشترین میزان اشتغال را به خود اختصاص میدهد و در ردههای بعدی، بخش صنعت با ۳۳۳٫۸ درصد و بخش کشاورزی با ۱۵٫۸ درصد قرار میگیرند.
صنایع و بخشهای اقتصادی اصلی استان اصفهان کدامند؟
معادن و اکتشافات
این حوزه که شامل بخشهای استخراج نفت، گاز طبیعی و خدمات استخراج معادن میباشد یکی از بخشهای اشتغالزا در کل ایران است. استان اصفهان با میانگین ./۱۳% در طول دوره مورد بررسی، از نظر ارزش افزوده در سطح ملی رتبه ۱۳ را کسب کرده است. در استان اصفهان که استانی غیرنفتی به حساب می آید، بخش عمده سهم این استان در زیربخش استخراج معادن بوده است.
بخش صنایع و کارخانهها
اصفهان از گذشته به عنوان استانی صنعتی شناخته میشده و به خاطر مرکزیت استان اصفهان در کشور و ضریب بالای ایمنی برای سرمایه گذاری باعث شکل گیری صنایع مختلفی در این منطقه شده است. در حال حاضر استان اصفهان به خاطر وجود صنایع بزرگ و مهمی مثل فولاد، پالایشگاه، پتروشیمی، سیمان و انرژی هستهای سهم بالایی در صنعت کل کشور دارد. این بخش با سهم ۴۳٫۷% از اشتغال کل استان، جایگاه اصلی در ایجاد فرصتهای شغلی و استخدام و کاریابی اصفهان دارد.
استان اصفهان در بخش صنعت بسیار موفق عمل کرده و موقعیتهای کاریابی و اشتغالزایی متعددی در این حوزه ایجاد شده است. استان اصفهان پس از استان تهران، در رتبه دومِ بیشترین سهم در کل کشور قرار میگیرد. زیربخش اصلی این حوزه در سطح کشوری عبارتند از: تولید مواد شیمیایی و فرآوردههای شیمیایی، تولید سایر فرآوردههای معدنی غیرفلزی، تولید فلزات پایه و تولید محصولات غذایی.
این استان در زیربخش تولید فلزات پایه بالاترین رتبه و بیشترین سهم را در طی سالهای بررسی به خود اختصاص داده و وجود کارخانجات و حوزههای فعال مثل فولاد، ذوب آهن اصفهان و … موید همین امر است.
از جمله صنایع فعال و معروف که باعث اشتغالزایی و افزایش فرصتهای کاریابی اصفهان شدهاند میتوان به هواپیماسازی ایران، شرکت فولاد مبارکه، اسنوا و ذوب آهن اصفهان اشاره کرد. همچنین صنعت طلای اصفهان نیز بیشترین کارگاه و کارخانههای طلای ایران را به خود اختصاص داده است.
- ۰۰/۰۲/۰۶