خدمت مقدس سربازی یا خدمت زیر پرچم افتخاری بزرگ برای هر جوان ایرانی است. با این حال، باید پذیرفت که گذراندن خدمت وظیفه عمومی، پیشرفت حرفهای جوانان تحصیلکرده و نخبه را به تأخیر میاندازد. خدمت در پادگان نظامی که هیچ ارتباطی با زمینه تحصیلی و تخصصی شما ندارد، به نوعی وقفهای در زندگی حرفهای شما محسوب میشود. با این حال، روشهایی مثل پروژههای کسری خدمت و امریه وجود دارد که میتوانید آنها را جایگزین خدمت نظامی خود کنید.
مزیت گذراندن خدمت سربازی در شرکت دانشبنیان این است که نه تنها وقفهای در مسیر پیشرفت حرفهای شما ایجاد نمیکند، بلکه تجربهی شغلی شما را افزایش میدهد و به عنوان سابقه کار برای شما ثبت میشود. به علاوه، حقوق و مزایای شما در مقایسه با خدمت نظامی، میتواند بسیار بهتر باشد. در طرح امریه دانش بنیان، بر خلاف خدمت نظامی، شما کاری را انجام میدهید که در آن تخصص دارید و از آن لذت میبرید.
در این مقاله در مورد طرح امریه سربازی و شرایط و قوانین امریه شدن در شرکتهای دانش بنیان صحبت خواهیم کرد. در ادامه با جاب ویژن همراه باشید.
امریه سربازی چیست؟
برای بسیاری از مشمولان خدمت وظیفهی عمومی حتما این سوال پیش آمده که «چگونه امریه بگیریم؟». امریه شدن شرایط عمومی خاص خودش را دارد که توسط ستاد کل نیروهای مسلح تعیین شدهاند. البته امریه شدن در شرکتهای دانشبنیان نیز تابع شرایط قانونی ویژهای است. به علاوه، هر شرکت دانشبنیان برای جذب نیروهای امریه، چهارچوبهای خاص خود را نیز ممکن است داشته باشد.
در اجرای منویات فرماندهی کل قوا، آیتالله خامنهای، ۷۰ درصد نیروهای امریه باید به مناطق محروم اختصاص پیدا کنند. همچنین، به منظور استفاده از توانمندیهای علمی و تخصصی فارغالتحصیلان دانشگاهی، باید در دستگاههای غیرنظامی مورد استفاده قرار گیرند. هدف اصلی در امریه کردن فارِغالتحصیلان دانشگاهی، بهبود وضعیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشور و توانمندسازی مناطق محروم و کمتر توسعهیافته است.
شرایط عمومی امریه سربازی
از آنجا که امریه شدن، امتیازی ویژه برای فرد مشمول محسوب میشود، اولویتبندیهایی به شرح زیر برای انتخاب و گزینش مشمولین تدوین شده است:
- اعضای خانوادهی ایثارگر (فرزند یا برادر شهید، مفقودالاثر، جانباز، آزاده و رزمنده دارای حداقل ۶ ماه سابقه جبهه)
- افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)
- افراد تحت پوشش بهزیستی
- جزء ایتام
- متأهلین در اولویت بالاتری نسبت به مجردین قرار دارند.
- افرادی که معاف از رزم باشند در اولویت قرار دارند
- متقاضیان خدمت در مناطق محروم
- حداقل ۶ ماه سابقه عضویت در پایگاه مقاومت بسیج
- هیچ گونه وابستگی سببی یا نسبی به اقوام درجه یک کارکنان و مسئولین آن دستگاه دولتی نداشته باشند
- نخبگان، استعدادهای برتر، حافظان قرآن یا قاریان برتر کشور نیز در اولویت قرار دارند
- بورسیه سازمان مربوطه
در ضمن، همه متقاضیان امریه سربازی، باید ملزم به رعایت 3 قانون زیر باشند:
- التزام به قانون اساسی کشور
- عدم اعتیاد به هرگونه مواد مخدر و دخانیات
- سلامت جسمی و روحی کامل برای انجام مأموریت مربوطه
مشمولینی که متقاضی امریه شدن در دستگاههای دولتی هستند باید حداقل ۳ ماه قبل از پایان مهلت مراجعه به دفاتر پلیس ۱۰+، درخواست خود را ارسال کنند. سپس با در دست داشتن برگ اعزام به خدمت به سازمان ارائه دهنده امریه مراجعه کنند یا از طریق وبسایت آن سازمان، به صورت آنلاین درخواست دهند.
قوانین و مقررات دوره امریه سربازی
پس از اینکه درخواست متقاضی برای امریه شدن پذیرفته شد، مشمول و سازمان به خدمت گیرنده، باید از قوانین زیر پیروی کنند:
طول مدت خدمت به صورت امریه، باید 24 ماه باشد.
در بعضی از سازمانها، مشمولی که خدمتش را به صورت امریه میگذراند، نمیتواند از طرحهای کسری خدمت استفاده کند. البته، کارکنان متأهل در هر سازمانی میتوانند به ازای هر فرزند، ۳ ماه کسری خدمت بگیرند.
کارکنان وظیفه لازم است حتما در حوزه تخصصی خود به کار گرفته شوند.
ارگانهای به خدمتگیرنده موظف به حفظ کرامت و منزلت اجتماعی کارکنان وظیفه هستند.
در برخورد با خطاهای کارکنان وظیفه باید براساس دستورالعمل ابلاغی ستاد کل نیروهای مسلح اقدام شود. این دستورالعمل با آیین نامه های انضباطی نظامی متفاوت است.
کارکنان امریه باید در محل تعیین شده و براساس مجوزی که از ستاد کل نیروهای مسلح دریافت نمودهاند، خدمت کنند. هر گونه انتقال به محل دیگر تا پایان مدت خدمت، نیازمند مجوز از مراجع مربوطه است و در صورت تخلف از این قانون، امریه لغو خواهد شد و مشمول در اختیار یگانهای نظامی قرار خواهد گرفت.
کارکنان وظیفهای که به ارگانهای دولتی مأمور میشوند، مجاز به ادامه تحصیل در حین خدمت نیستند.
در صورتی که کارکنان وظیفه امریه شده، در طول خدمت در مقطع تحصیلی بالاتری قبول شوند، میتوانند با اخذ مجوز از سازمان وظیفه عمومی، به تحصیل خود ادامه دهند.
در صورتی که کارکنان وظیفه در انجام امور محوله عملکرد خوبی نداشته باشند، امریه آنها لغو خواهد شد و مجبورند مابقی خدمت خود را در یگانهای نظامی سپری کنند. برخی از مصادیق عملکرد نامناسب عبارتند از: بی انضباطی، سرقت اموال دولتی، جعل اسناد دولتی، برخورد نادرست با ارباب رجوع، مشکلات اخلاقی، غیبت غیرموجه به مدت بیش از ۱۵روز، گرایش به احزاب و گروههای سیاسی، کم کاری مستمر، تمارض و تظاهر به بیماری برای دریافت استعلاجی پزشکی، ارتباط با گروههای ضدانقلاب و …
مشمولی که امریه میشود نمیتواند در طول مدت خدمت خود هیچ گونه قرارداد شغلی دیگری امضاء کند.
سازمانی که کارکنان وظیفه به آن مأمور میشوند، نمیتواند آنها را پیش از مدت قانونی خدمت، (24 ماه) ترخیص کند.
دستگاههای به خدمت گیرنده نیروهای امریه میتوانند در ساعات غیراداری و بدون پرداخت اضافه حقوق از کارکنان وظیفه خود استفاده کنند.
در امریه سربازی، مرخصیهای استعلاجی و استحقاقی، براساس قوانین ستاد کل نیروهای مسلح میباشد.
تعطیلات رسمی واقع در بین مرخصیهای کارکنان وظیفهی مأمور، جزء مرخصی استحقاقی محسوب نمیشوند.
در صورتی که مشمول مامور، در حین خدمت خود صاحب فرزند شود، سه روز مرخصی اجباری به او تعلق میگیرد. علاوه بر این، سازمان به خدمت گیرنده نیز میتواند حداکثر تا ۱۱ روز به او مرخصی اضافه کند.
مدت مرخصی پایان دوره آموزشی، جزء مرخصی تشویقی کارکنان امریه محسوب میشود.
در صورت فوت یکی از اعضای درجه یک خانواده، ۱۰ روز به مرخصی استحقاقی کارکنان وظیفه مأمور به دستگاههای دولتی، اضافه میشود.
کارکنان امریهای که جزو اقلیتهای مذهبی هستند در اعیاد و مناسبتهای خاص دینی خود مجاز به استفاده از مرخصی استحقاقی هستند.
قوانین مربوط به مرخصی استعلاجی در امریه کاملا مشابه با شرایط مربوط به مرخصی استعلاجی کارکنان وظیفه در خدمت نیروهای نظامی است.
کدام سازمانها امریه سربازی استخدام میکنند؟
به طور کل، سازمانهای جذب کننده نیروهای امریه را میتوان به سه دسته کلی دستهبندی کرد:
- شرکتهای دانشبنیان
- وزارتخانهها
- سایر سازمانهای دولتی و حکومتی
شرایط امریه در شرکتهای دانش بنیان
به موجب بند ۳-۵ تفاهمنامه همکاری متقابل ستاد کل نیروهای مسلح و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، شیوهنامهای برای استفاده از نیروهای امریه در شرکتهای دانشبنیان تدوین شده است. بر اساس این شیوهنامه، مشمولان خدمت وظیفه عمومی میتوانند مدت خدمت خود را مطابق با شرایطی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت، در یک شرکت دانشبنیان سپری کنند.
هر شرکت دانشبنیان مجاز است حداقل یک نفر نیروی امریه جذب نماید. البته به ازای هر شش میلیارد ریال فروش سالیانه، شرکت میتواند یک نیروی امریه دیگر استخدام کند. همچنین شرکتهای دانشبنیان مجاز هستند به ازای هر ۱۰ نفر از کارکنان خود نیز یک نفر دیگر به عنوان نیروی امریه استخدام نمایند.
براساس شیوهنامه امریه دانش بنیان، مشمول وظیفه باید دارای مدرک کارشناسی یا بالاتر از آن باشد و در شش ماه گذشته، بیمه تمام وقت در شرکت جذب کننده برای او رد شده باشد. همچنین، امتیاز فناورانه مشمول که براساس جدول پیوست شده به شیوهنامه، میبایست حداقل ۸۰ باشد. فعالیت متقاضی امریه در شرکت دانشبنیان باید با تخصص و رشتهی تحصیلی او متناسب و مرتبط باشد. لازم به ذکر است افرادی که فارغ التحصیل رشتههای علوم پزشکی باشند، نمیتوانند در شرکتهای دانشبنیان امریه شوند.
شرکتهای دانشبنیان به دستور رهبری و در راستای یکی از بندهای تفاهمنامهی همکاری متقابل ستاد کل نیروهای مسلح و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری میتوانند از کارکنان وظیفهی مأمور شده از نیروهای مسلح استفاده کنند. البته، شیوهنامهای به این منظور توسط کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و نظارت بر اجرا تهیه شده است که گذراندن خدمت زیر پرچم در یک شرکت دانشبنیان، منوط به رعایت این شیوهنامه میباشد. به کارکنان وظیفهای که به شرکتهای دانشبنیان مأمور میشوند، سرباز فناور گفته میشود.
شرکت دانشبنیان برای استفاده از نیروهای امریه به چه شرایطی نیاز دارد؟
شرکت دانشبنیان برای اینکه بتواند از کارکنان وظیفه مأمور نیروهای مسلح، استفاده کند باید حداقل یکی از شرایط زیر را داشته باشد:
تعداد کارکنانی که به صورت تمام وقت در شرکت دانشبنیان کار میکنند، براساس آخرین فهرست بیمه شرکت، حداقل ۲۰ نفر باشد.
براساس اظهارنامه مالیاتی، فروش شرکت دانشبنیان بیش از یک صد میلیون تومان باشد.
براساس آخرین گزارش صورت معاملات فصلی، فروش شرکت دستکم ۵۰ میلیون تومان باشد.
شرایط مشمولین برای امریه شدن در شرکت دانشبنیان
مشمولان خدمت وظیفه عمومی که متقاضی امریه شدن در شرکتهای دانشبنیان هستند، علاوه بر داشتن شرایط استخدام امریه سربازی که توسط ستاد کل نیروهای مسلح اعلام شده، باید شرایط ویژه مندرج در شیوهنامهی کارگروه دانشبنیان را نیز داشته باشند.
فهرست این شرایط به شرح زیر میباشند:
مشمول متقاضی امریه دانشبنیان، باید دارای مدرک تحصیلی کارشناسی یا بالاتر باشد.
فارغالتحصیلان رشتههای علوم پزشکی نمیتوانند در شرکتهای دانشبنیان امریه شوند. ملاک اصلی رشتهای است که در برگ سبز خدمت ثبت شده باشد.
مطابق با جدول «فعالیت فناورانه» در شیوهنامه استخدام امریه نوشته شده توسط کارگروه دانشبنیان، فرد مشمول باید حداقل ۸۰ امتیاز کسب کند.
شغل فرد در شرکت دانشبنیان در طول دورهی خدمت وظیفهی عمومی در قالب امریه دانشبنیان، باید مطابق و مرتبط با تخصص و رشته تحصیلی او باشد.
متقاضی امریه سربازی در شرکت دانشبنیان، باید حداقل در 6 ماه اخیر، سابقهی بیمه به عنوان شغل تماموقت (پیش از ارسال مدارک برای کارگروه دانشبنیان) در شرکت معرف داشته باشد.
مشمولانی که در شرکتهای دانشبنیان امریه میشوند، باید به صورت منظم و در زمانهای مشخص شده، به کارگروه دانشبنیان گزارش کار ارائه دهند. در این گزارشها باید شرح فعالیتهایی که نیروی امریه در راستای حل مشکلات علمی و فنی شرکت انجام داده است، آورده شود.
افرادی که درخواست خود را ارائه میکنند، براساس اولویتهای ستاد کل نیروهای مسلح امتیازبندی میشوند. اولویت با مشمولانی است که در هر دوره اعزام، امتیاز بالاتری کسب کنند. مشمولانی که در یک دوره اعزام امتیاز لازم برای امریهشدن به شرکت دانشبنیان را کسب نکنند، میتوانند تقاضای خود را در دورههای بعدی اعزام ثبت کنند.
قوانین گذراندن خدمت سربازی در شرکت دانشبنیان
پس از استخدام امریه سربازی در یک شرکت دانشبنیان، شرکت و مأمور وظیفهای که در اختیار شرکت قرار گرفته، موظف به رعایت مجموعهای از قوانین هستند که در ادامه به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
تمامی حقوق، مزایا و بیمه مشمول امریه شده، به عهده شرکت دانش بنیان میباشد.
مدت زمان انجام خدمت به صورت امریه سربازی در شرکت دانشبنیان، ۲۴ ماه به علاوه دورهی آموزشی است.
قوانین مرخصیهای فرد در شرکت، مطابق با با قوانین مرخصی ستاد کل نیروهای مسلح خواهد بود.
در صورتی که شرکت از عملکرد نیروی امریه رضایت نداشته باشد، با ارائهی مستندات از کمکاری نیروی امریه، میتواند این موضوع را با اطلاع کارگروه دانشبنیان برساند.
شرکت اجازه دورکار کردن نیروی امریه را ندارد.
شرکت موظف است از نیروی دانش بنیان در شغل مورد تأیید کارگروه دانشبنیان استفاده کند.
استفاده نیروی امریه از طرحهای کسری خدمت صرفا با موافقت کارگروه دانشبنیان امکانپذیر است.
برای آشنایی بیشتر با قوانین گذراندن سربازی در قالب امریه، کلیک کنید.
جمعبندی
مطابق با بند ۱۴۷ قانون اساسی کشور، این امکان برای سازمانهای دولتی، وزارتخانهها و شرکتهای دانشبنیان فراهم شده تا در شرایط صلح، بخشی از نیروهای خود را از کارکنان وظیفهی نیروهای مسلح تأمین نمایند. امریه شدن، هم به نفع مشمول خدمت وظیفهی عمومی و هم به نفع سازمان مربوطه است.
به غیر از وزارتخانهها و سازمانهای دولتی و حکومتی، شرکتهای دانشبنیان نیز دارای سهمیه استخدام امریه سربازی به عنوان سرباز فناور هستند.
شرکتهای دانشبنیان، شرکتهایی هستند که دانشبنیان بودن آنها به تأیید کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان و نظارت بر اجرا رسیده باشد.
این شرکتها در صورت دارا بودن شرایطی خاص که در شیوهنامه کارگروه دانشبنیان بیان شده است، میتوانند از بین اعضای فعال خود یک نفر مشمول را به عنوان نیروی امریه به این کارگروه معرفی کنند یا اینکه برای جذب نیروی امریه، در وبسایتهای کاریابی مثل jobvision.ir، آگهی استخدام امریه منتشر نمایند.
- ۹۹/۱۱/۲۳